Değişen ve dönüşen bir Dünya’da, gelişen bir Türkiye için dünyaya, ilerleyen teknolojiye ayak uydurabilmek ve devlerin arasında yer alabilmek için üretime, sanayiye ve teknolojiye dair ciddi adımların atılmasına, bu adımların arttırılmasına, bu sektörlerin geliştirilmesine çok daha fazla ağırlık verilmesi gereklidir. Günümüz şartlarında ve yaşayan dünyada bir ülkenin ayakta kalabilmesi için bu husus oldukça mühimdir.
Bunun içinde öncelik, mesleki ve teknik eğitime önem vermekten geçiyor. Nitelikli ve kalifiyeli iş gücünün ve istihdamın artması, üretim ve sanayi sektöründe hizmet veren kuruluşların aradığı kalifiyeli ve nitelikli eleman sayısının çoğaltılması ve ara eleman ihtiyacının karşılanması için mesleki ve teknik eğitim hayatı insanlığın ve bir ülkenin ayakta durabilmesi adına büyük ve hayati bir öneme sahiptir.
Gerek mesleki gerek teknik eğitim için atılacak ciddi adımlar, tazelenme ve yenilenme sürecine giren bir Türkiye’ye katkı sağlayacak, üretim ve sanayileşme adına gelişmelerin önünü açacaktır.
Temmuz 2019 yılında Millî Eğitim Bakanlığı tarafından “Milli Eğitim İstatistikleri – Örgün Eğitim 2018-2019” verileri açıklanmıştı. Buna göre;
Orta öğretimde (lisede) 5 milyon 649 bin 594 öğrenci öğrenim görmekte idi. Bu öğrencilerimizin; 3 milyon 250 bin 334’ü genel liselerde, 1 milyon 793 bin 391’i mesleki ve teknik liselerde, 605 bin 869’ u da imam hatip liselerinde öğrenimini görmekteydi.
Verilere baktığımızda, ülkemizin diğer gelişmiş ülkeler arasında daha geniş yer bulabilmesi ve kendine kalıcı alanlar açabilmesi adına üretim, sanayileşme ve teknoloji bağlamında mesleki ve teknik liselerin arttırılması ve bunun yanında nitelikli eğitimin de daha da geliştirilmesi sağlanmalıdır.
Son yıllarda ülkemizin eğitim politikasında mesleki ve teknik liselere verilen önemin artması, Avrupa Birliği tarafından desteklenen çalışmaların yapılması, mesleki ve teknik eğitimi özendirici projelerin yürütülmesiyle mesleki eğitime olan talebin arttığı söylenebilir. Ancak mesleki ve teknik liselerin çoğaltılması yeterli değildir. Kalitelerinin de arttırılması, günümüz şartlarına göre yeni, farklı ve geleceğe yönelik bölümlerin açılması da önemlidir.
Bunun için; mesleki ve teknik eğitime karşı ön yargıların kırılması, öğrencilerin akademik başarılarının arttırılması, nitelikli eğitimciler için gerekli şartların sunulması, eğitimcilerin mesleki ve kişisel gelişimine daha da katkı ve olanak sağlanması gerekmektedir. Bunun yanında mesleki ve teknik liselerin fiziki alt yapılarının da yeterli seviyelere ulaştırılması sağlanmalıdır. Mesleki eğitimdeki sorunların tespitlerinin yapılıp çözümlerinin üretilmesi gelişime büyük katkı sağlayacaktır.
Mesleki ve teknik eğitim alan öğrencilerin eğitimleri sonrası kendi istihdamlarını sağlamalarına destek, olanaklarını geliştirmeye yönelik girişimlerde bulunulması gereklidir. Ülkenin geleceğine ve refah seviyesine katkı sağlayacak gençlere nitelikli ve kaliteli eğitim sunulması ve onların geleceklerini şekillendirmelerinde önlerinin açılması şarttır. Bu şartların oluşturulması ve daha etkin kılınması; iş gücünün arttırılmasında, ülkenin sanayileşmesinde, üretiminin artmasında ve gelişen teknolojiye uyum sağlanmasında büyük rol oynayacaktır. (YazanÇizenKadın)