Konumuzla ilgili olarak Allah Teala, şöyle buyurmaktadır: “Allah ve Resülü bir iş hakkında hüküm verdiklerinde, hiçbir mümin erkek ve hiçbir mümin kadın için kendi işleri konusunda tercih kullanma hakları yoktur. Kim Allah'a ve Resülüne karşı gelirse şüphesiz ki, o apaçık bir şekilde sapmıştır.” (el-Ahzab 33/36). Yine konumuzla ilgili olarak Peygamber Efendimiz (S.A.V.) şöyle buyurmaktadır: “Size bir şeyi yasakladığımda ondan kaçının. Bir şey emrettiğimde gücünüzün yettiği ölçüde onu yerine getirin.” (Buhari, İ'tisam, 2).
Kur'an-ı Kerim, Peygamber Efendimiz' e (S.A.V.) itaatin gerekli olduğunu beyan eder. Peygamber Efendimiz'e (S.A.V.) uymanın ve itaatin Allah'a uymak ve itaat olduğunu açıkça belirten ayet-i kerimenin tefsirine bakmak önem arz etmektedir. (en-Nisa, 4/ 80).
Kur'an-ı Kerim'i şöylece tanımlamak mümkündür: Allah Teala tarafından Cebrail (A.S.) vasıtasıyla Arapça olarak Peygamber Efendimiz' e (S.A.V.) indirilmiş olan ve tevatür yoluyla nakledilerek Mushaflarda yazılmış olan ve ilk suresi Fatiha ve son suresi de Nas suresi olan ve okunması ve dinlenmesi ibadet olan Allah'ın kelamıdır. Okundukça ve araştırıldıkça da daha fazla arzu edilen ve istenilen son ilahi kitabımızdır. Tüm insanlığa gönderilmiştir. Kıyamete kadar hükmü geçerlidir ve ondan sonra başka kitap gelmeyecektir.
Sünnet-i seniyyeyi ise şöylece ifade etmek mümkündür. Peygamber Efendimiz'in (S.A.V.) Kur'an-ı Kerim'den başka söz, davranış ve onaylarıdır. Üç bölüme ayrılmaktadır.
►1-Fiili sünnet: Peygamber Efendimiz'in (S.A.V.) davranışlarıdır.
►2-Kavli sünnet: Peygamber Efendimiz'in (S.A.V.) sözleridir. Hadis-i şerif te denilmektedir.
►3-Takriri sünnet: Peygamber Efendimiz'in (S.A.V.) onaylarıdır. Peygamber Efendimiz'in (S.A.V.), bir Müslümanın yapmış olduğu bir iş veya söylemiş olduğu bir sözden haberi olduğu halde buna karşı çıkmayarak sessiz kalarak onaylamasını ifade etmektedir.
Sünnet-i seniyyeyi dikkate almadan Kur'an-ı Kerim'i tam olarak tümüyle anlamak ve açıklamak ve de uygulamak mümkün değildir. Çünkü dinin tüm hükümleri, Kur'an-ı Kerim'den öğrenilmediği gibi, pek çok hükmün ayrıntılarını ve nasıl uygulanması gerektiğini ve de hangi ölçüde ve miktarda olacağını beyan etmez. Örneğin namazın farz olduğu Kur'an-ı Kerim'de bildirilir. (en-Nisa, 4/103). Namazın nasıl kılanacağı, nelerin okunacağı, nerede kılınacağı ve kaç rekât kılınacağı ve de namazın çeşitleri gibi soruların cevaplarını Kur'an-ı Kerim'de yeterli şekilde bulamıyoruz. Evet namazla ilgili ve diğer açıklanmayan konularla ilgili olan ayrıntıları ve uygulamaları Peygamber Efendimiz'in (S.A.V.) Sünnet-i seniyyesinden öğreniyoruz.
İslam hukukunda iki temel delil: Kur'an-ı Kerim ve Sünnet-i seniyyedir. Bu iki delil, dinimizin kaynağıdır. Bu iki kaynağa gereken değeri tüm Müslümanlar vermelidirler. Tüm Müslümanlar, bu iki kaynağa karşı görevlerini en güzel şekilde yaparak öğrenmeliler ve hem de dinlerini doğru ve sahih kaynaklardan öğrenmeliler. Bidat ve hurafelerden ve de batıl inanışlardan ve uygulamalardan uzak durmalılar. Selam ve dua ile tüm herkesi Allah'a emanet ediyorum efendim.
■ BİR AYET-İ KERİME
“De ki: “Eğer Allah'ı seviyorsanız bana uyun ki, Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın. Çünkü Allah, çok bağışlayıcıdır, çok merhamet edendir.” (Al-i İmran, 3 /31).
■ BİR HADİS-İ ŞERİF
“Bana itaat eden, Allah'a itaat etmiştir. Bana isyan eden ise Allah'a isyan etmiştir.” (Müslim, İmare, 33).
■ BİR DUA
Ey Allah'ım! Bizleri Kur'an-ı Kerim'i ve Sünnet-i seniyyeyi öğrenerek yaşayanlardan ve yaşatanlardan eyle, Kur'an-ı Kerim ve Sünnet-i seniyye bütünlüğünü muhafaza ederek dinimizi en güzel bir şekilde anlamayı ve anlatmayı bizlere lütfeyle Allah'ım! Bizleri Kur'an-ı Kerim'e ve Sünneti seniyyeye karşı en güzel bir şekilde görevlerini yapanlardan eyle, Kur'an-ı Kerim'in ve Peygamber Efendimiz' in (S.A.V.) şefaatine nail olanlardan eyle bizleri Allah'ım!.
■ BİR FETVA
Kitap ve Sünnet iki önemli ve vazgeçilmez iki asli delildir. Dinimizin hükümlerinin kaynağıdırlar. Kitap ve Sünnet, bir bütündür ve ayrıştırılamaz. Kur'an-ı Kerim, baş tacımızdır ve Allah Teala'nın emirlerini ve yasaklarını beyan eder. İslam hukukunun ve İslam medeniyetinin iki kaynağı olan Sünnet-i seniyye, Kur'an-ı Kerim'i açıklar ve tefsir eder. İslam hukukundaki diğer deliller bu iki asli delilden neşet ederek ortaya çıkmıştır.