Takvimler, bizlere vakitleri öğretmek ve belirlenen tarihleri de bizlere bildirmek için düzenlenmiştir. Zamanın hesaplanarak ortaya konulması şeklinde gerçekleşen her takvim, miladi, rumi, hicri olsun ömrümüzün yararlı bir şekilde geçmesine vesile olmalıdır. İşte bu zaman dilimlerinde geçmişte ne yaptık, şimdi ne yapıyoruz ve de gelecekte de ne yapacağız? Gibi soruların cevapları aranarak yapılması ve de yapılmaması gerekenler belirlenir. Kısaca yaşadığımız veya yaşıyor olduğumuz zamanın ve de gelecekte yaşamayı planladığımız zamanın plan ve projesi “keşke” demeden yapılmalıdır. Vakitler, su misali akıp gidiyor ve her salise ve her saniye bizlerin ömründen gidiyor ve bizleri ölüme yaklaştırıyor. İşte bu gerçeği hiçbir zaman unutmamak önem arz ediyor.
Tefekkür, “fikr” mastarından türeyerek derin düşünme, ince kavrayış ve bilinç ve şuur ve de zihni yormak suretiyle sorunları belirleme ve sorunlara çözüm üretmek, doğru ve sahih bilgi üretmek şeklinde tanımlanmaktadır. Aynı zamanda tefekkür bir ibadettir. Hem de çok sevaplı ve faziletli bir ibadettir. Allah Teala şöyle buyurmaktadır. “Eğer Biz bu Kur'an'ı bir dağa indirseydik, şüphesiz ki onu, Allah korkusundan baş eğerek, parça parça olmuş görürdün. İşte bu misalleri insanlara tefekkür etsinler diye veriyoruz.” (el-Haşr,59/21). Tefekkürü gerçekleştiren önemli kavram ve amillerden olan aklı selime sahip olan kimselerden bahsederken Peygamber Efendimiz (S.A.V.) şöyle buyurmaktadır: “Akıllı kişi, nefsine hakim olan ve ölüm sonrası için çalışandır. Aciz kişi de nefsini, hevasına uyduran Allah'tan dileklerde bulunup duran (bunu yeterli gören) kişidir.” (Tirmizi, “Kıyame”, 25).
Muhasebe, hesaba çekmek veya çekilmek, karşılıklı hesaplaşma ve de hesabını yapmak gibi tanımları vardır. İç denetimde bulunmaktır. Kişinin kendinin yaptığı veya yapıyor olduğu veya yapacağı işleri hesaplayarak zararlı ve kötü olanlarından da uzak durarak yararlı olanları tespit etmek suretiyle onları gerçekleştirmeye çalışmasıdır. Aynı zamanda muhasebe, gafletten uyanmaktır ve geleceğe bakarak güzel ve iyi şeyler düşünmektir. Muhasebe kelimesi Kur'an-ı Kerim'de 97 (doksan yedi) def'a kelimenin önemine binaen zikredilmiştir. Üç örnek verelim “Sizi sadece boş yere yarattığımızı ve sizin gerçekten huzurumuza geri getirilmeyeceğinizi mi sandınız?” (el-Mü'minun,23/115), “Yoksa insan başıboş bırakılacağını mı sanır?” (el-Kıyame,75/36), “İnsanların hesaba çekilmeleri yaklaştı. Halbuki onlar gaflet içinde yüz çevirmektedirler.” (el-Enbiya, 21/1).
Yeni yıla girmek demek güzelce tefekkür edebilmek ve muhasebe yapabilmek demektir. Haram ve zararlı ve de kötü alışkanlıklardan uzak durmak demektir yeni yıla girmek. Yeni yıla girerken Müslümanlar hiçbir şekilde başkalarına benzemezler ve benzememelidirler, kendi değerlerini unutmadan ve unutturmadan yaşarlar. Hesabını veremeyecekleri hiçbir şeyi yapmazlar Müslümanlar. Geçmiş yılın muhasebesini yaparak gelecek yıla hazırlanırlar. Vaktin ve zamanın değerini ve kıymetini en güzel bir şekilde bilen Müslümanlar hayatlarını değerlendirmek isterler ve bereketlendirmek isterler. İşte bu yıl geçişlerinde Müslümanlar, ebedi alemi ve ahireti de çokça düşünürler ve oraya yatırım yapma gayreti içerisinde olurlar. Muhasebe ve tefekkür ibadetlerini en güzel ve en verimli bir şekilde yapma gayreti içerisinde olmak ümit ve temennisiyle Allah'a emanet olun efendim. Yeni yılın barışa ve esenliğe ve de birlik-beraberliğe vesile olmasını temenni ederim.
BİR AYET-İ KERİME
“Onlar, ayakta dururken, otururken, yanları üzerine yatarken (her vakit) Allah'ı anarlar, göklerin ve yerin yaratılışı hakkında derin derin düşünürler (ve şöyle derler:) Rabbimiz! Sen bunu boşuna yaratmadın. Seni tenzih ederiz. Bizi cehennem azabından koru!” (Al-i İmran 3/190-191).
BİR HADİS-İ ŞERİF
“Dünyada kimsesiz bir garip yahut gelip geçen bir yolcu gibi ol!” (Buhari, “Rikak”, 3),
BİR DUA
Allah'ım! Ömrümüzü bereketlendir ve amel-i salihlerle beraber geçireceğimiz uzun, hayırlı ve sağlıklı ve de mutlu hayatları bizlere bahşeyle, yaşadığımız ve yaşıyor olduğumuz ve de yaşayacağımız ömrü senin rızana uygun yaşamayı bizlere lütfeyle, bizlere huzur ve afiyet ihsan eyle ve bizleri zamanını, ömrünü ve her türlü imkanlarını en güzel bir şekilde değerlendirenlerden eyle.
BİR FETVA
Yaşadığımız her anı fırsat bilerek hayatımızı yeniden gözden geçirerek hatalarımızdan kurtulmalıyız. Geçmişimizi ve geleceğimizi düşünerek muhasebe yapmalıyız ve dersler ve de ibretler alarak yanlışlardan kurtularak doğruları bulup keşfetmeliyiz. Unutmayalım ki, hatadan dönmek fazilettir. Teşebbüh, özenmek karşısındaki ve sevdiği kişi gibi olmak demektir. Batıla ve gayri Müslimlere Müslüman benzememelidir. Müslüman benzemek isterse Peygamber Efendimiz (S.A.V.)'e ve O'nun yolundan gidenlere benzemelidir.