Kur’an kelimesi k-r-e kökünden, fiilinden gelen isimdir, Arapça’dan Türkçe’ye geçen son ilahi kitap ve kitabımızın adıdır. Kerim kelimesi ise Kur’an’ın sıfatıdır, saygın, onurlu ve şerefli anlamındadır. Kur’an, okumak ve bilgiyi zihinde tutmak ve çokça okuyarak ezberlemek anlamlarına gelmektedir. Kur’an-ı Kerim’i şöylece tanımlamamız mümkündür: Kur’an, Allah Teala’nın izni ve isteğiyle, Cebrail (A.S.) vasıtasıyla içeriği ve mahiyeti bilinmeyen bir şekilde son peygamber, Peygamber Efendimiz (S.A.V.)’e indirilen, Mushaflarda yazılı olan, tevatür yoluyla nakledilerek günümüze kadar hiç değişmeden gelen, koruyucusu Allah Teala olan, okunmasıyla ibadet edilen, üzerinde bir çok ilmi çalışmanın yapıldığı ve hiçbir kimsenin ve varlığın benzerini getiremeyeceği, Fatiha suresiyle başlayıp ve Nas suresiyle biten, 114 sureden meydana gelen ve Arapça mucize ve son ilahi kelamdır. Kur’an’ı Kerim’in birçok ismi olmakla beraber meşhur olanları şunlardır: Tenzil, şifa, furkan, kitap, zikir, vahiy ve kelamullah. Sorunlarımızı çözmek için başvuracağımız ilk kitaptır. Kur’an-ı Kerim ve Sünnet-i Seniyye bir bütündür. Kur’an-ı Kerim, hayat kitabıdır, hidayet rehberidir, mü’min ler için şifadır ve mü’minlere yol göstericidir. Kur’an-ı Kerim, hem lafız ve hem de anlam itibarıyla bütün olarak Allah kelamıdır. Kur’an-ı Kerim, Peygamber Efendimiz (S.A.V.)’e 23 yılda tedricen yaşanan olaylarla bağlantılı olarak bölümler halinde sure, sure;ayet, ayet Mekke-i Mükerreme’de ve Medine-i Münevvere’de indirilmiştir. Kur’an-ı Kerim, hayranlık uyandıran eşsizliğe sahip, bütün insanlara gönderilen ve dünya durdukça duracak ve kıyamete kadar hükmü devam edecek olan son ilahi kitaptır. Kur’an-ı Kerim, müjdeleyici, öğüt verici, yol gösterici, uyarıcı ve doğruyu yanlıştan ayırt edici ve de insanın bedenine ve ruhuna hitap eden mucize Allah kelamıdır. Tüm beşeriyetin ihtiyaçlarını giderecek özelliktedir ve rahmettir ve de yol gösteren aydınlatıcı rehberdir.
KUR’AN-I KERİM’DE VE SÜNNET-İ SENİYYE’DE KUR’AN-I KERİM
Bu bölümde Kur’an-ı Kerim’i bazı ayet-i kerimelerden ve hadis-i şeriflerden istifade ederek tanıtmaya ve anlatmaya gayret edeceğiz sevgili okuyucularım!.
Rabbimiz şöyle buyurmaktadır: “Biz Kur’an’dan, mü’minler için şifa ve rahmet olacak şeyler indiriyoruz. Zalimlerin ise Kur’an, ancak zararını artırır.” (el-İsra, 17/82).
“Bu, kendisinde şüphe olmayan kitaptır. Allah’a karşı gelmekten sakınanlar için yol göstericidir.” (el-Bakara,2/2).
“Kur’an okunduğu zaman ona kulak verip dinleyin ve susun ki size merhamet edilsin.” (el-A’raf, 7/204).
“Bu Kur’an; kendisiyle uyarılsınlar, Allah’ın ancak tek ilah olduğunu bilsinler ve akıl sahipleri düşünüp öğüt alsınlar diye insanlara bildiridir.” (İbrahim, 14/52).
“Şüphesiz o zikri (Kur’an-ı) biz indirdik biz! Onun koruyucusu da elbette biziz.” (el-Hicr, 15/9).
“Andolsun ki Kur’an-ı, öğüt olsun diye kolaylaştırdık; yok mudur öğüt alan?” (el-Kamer, 54/22).
Peygamber Efendimiz (S.A.V.) buyuruyor ki: “Kur’an okuyunuz. Zira Kur’an, kıyamet gününde kendisini okuyanlara şefaatçi olarak gelecektir.” (Müslim, “Müsafirin”, 252).
“Bazı insanlar, Allah’ın evlerinden bir evde toplanarak Kitabullah’ı okurlar ve onu aralarında müzakere ederlerse üzerlerine sükûnet iner. Allah’ın rahmeti onları kaplar. Meleklerde etrafını kuşatır. Allah, onları kendi yanındakiler yanında anar.” (Müslim, “Zikir ve Dua”, 38).
Evet değerli okuyucularım! Son ilahi kitabımız Kur’an-ı Kerim’i bugünün küçükleri, yarının büyükleri olan çocuklarımıza iyice öğretmek ve onlara karşı sorumluluğumuzu en güzel bir şekilde yerine getirmek durumundayız. Okumasını öğretmek ve üzerinde düşünerek ibret almalarını sağlamak anne-babaların görevi olsa gerektir.
DEĞERLENDİRME VE SONUÇ
Diyanet İşleri Başkanlığımızın bizlere sunduğu din hizmetlerinden biri de Kur’an-ı Kerim’i okuma ve öğrenme kursları ve dini bilgileri öğrenme kurslarıdır. Her yaştan kardeşlerimizin müracaat edebileceği kurslar vardır. İhtiyaç odaklı Kur’an-ı Kerim Kursları, yaz Kur’an Kursları,04-06 Kur’an Kursları, hafızlık Kur’an-ı Kerim Kursları ve benzeri. İl-ilçe müftülüklerimize bağlı olan kurslarımıza başvuruda bulunarak bu güzel din eğitimi hizmetinden yararlanabiliriz efendim. Çevrim içi ve yüz yüze olarak gerçekleşecek olan Yaz Kur’an Kurslarımızla yarınlarımızın teminatı olan ve geleceğimiz ve de ümidimiz olan çocuklarımız Rabbimizi daha iyi tanıyacak, Kur’an-ı Kerim’i okuyacak ve onun anlam dünyasıyla buluşacaklar, ibadet, ahlak ve siyer konularında bilgi sahibi olacaklar. Güvenerek ve pandemi kurallarına uyarak her anne-baba çocuklarını evine en yakın camiye gönderebilir. Bu yaz, çocuklarımızın hepsi inşallah Kur’an-ı Kerim öğrensinler ve tatillerini böylece verimli ve etkin bir şekilde değerlendirsinler sevgili okuyucularım!. Her şey gönlümüzce olsun efendim selam ve dua ile sizleri bir ayet-i kerime, bir hadis-i şerif ve bir dua ve de bir fetvayla baş başa bırakıyorum.
BİR AYET-İ KERİME
“Elif. Ram. Ra. Bu Kur’an, insanları karanlıklardan aydınlığa çıkarman için sana indirdiğimiz kitaptır…” (İbrahim, 14/1).
BİR HADİS-İ ŞERİF
“Hiçbir baba, çocuğuna güzel ahlaktan daha kıymetli miras bırakmamıştır.” (Tirmizi, “Birr”,33).
BİR DUA
Allahım! Çocuklarımızın istikballerini parlak eyle! Onları her türlü afat ve beladan koruyarak muhafaza eyle! Bizleri çocuklarımıza Kur’an-ı Kerim’i öğretmeyi ve onunla amel etmelerini ihsan eyle! Bizlerden razı ve memnun ol! Dualarımız ancak sanadır, en güzel şekilde kabul eyle!.
BİR FETVA
Kitabımız Kur’an-ı Kerim okuyan ve dinleyen sevap ve mükafat kazanır, her harfine on sevap verilir. Kur’an-ı Kerim’i okumak ve üzerinde düşünmek her Müslümanın yapması gereken önemli ibadetlerdendir. Kur’an-ı Kerim’i namazda okumak farzdır. Çünkü kıraat, namazın farzlarından biridir. Namaz kılacak kadar Kur’an-ı Kerim ezberlemek gerekir. Abdestli olarak Kur’an-ı Kerim’i okumalıyız. Yap dediklerini yapmalı ve yapma dediklerini yapmamalıyız. Kur’an-ı Kerim okunurken dinlemeliyiz. Üzerinde tefekkür etmeliyiz.