Bilindiği üzere insanın hayatı iyi ve güzel olarak yaşanabildiği gibi, kötü olarak ta yaşanabiliyor. Her insan kendine sahip çıkarak ömrünü bereketlendirebildiği gibi, kendi istek ve tercihiyle de mahvu perişan edebilir. İnsan ilkeli ve kurallı yaşamalıdır. İnsanın hem maddiyatına ve hem de maneviyatına zarar veren her türlü kötü alışkanlıktan ve maddeden uzak durması önem arz etmektedir. İnsan akıllı ve sorumlulukları olan varlıktır. İnsan, saygın ve şerefli olarak yaratılmıştır bu özellik ve güzelliğini koruyarak yaşaması en büyük hedefi olmalıdır. Başlıca zararlı alışkanlıklar: Alkol almak, kumar oynamak, sigara içmek ve uyuşturucu kullanmaktır.
ALKOL BAĞIMLILIĞI
İnsanlar, kendilerinden geçmek, üzüntü ve tasalarını unutmak ve de sorumluluktan uzak bir şekilde yaşamak gibi nedenlerle alkollü içki kullanabiliyorlar. Alkollü içkiler, mayalanmış şekerli maddelerden elde edilerek aklı ve şuuru olumsuz etkileyerek sarhoşluk veren ve akıl ve ruh sağlığını bozan içeceklerdir. Üzülerek ifade edelim ki, alkollü içki kullananların oranı her geçen gün artmaktadır. Alkollü içkiler kan dolaşımını düzensizleştirir. Boşaltım ve sindirim sistemlerini bozar. İnsanı sağlıksızlaştırır ve dengesizleştirir ve hastalıklara neden olur. Elbette sağlık isteyen ve huzur isteyen ve de dinini güzelce yaşamak isteyen her insan hem dünyada ve hem ahirette mutlu ve bahtiyar olmak isteyen bu bağımlılıktan ve alkollü içkilerden uzak durarak hayatını anlamdırabilir ve yaşayışını güzelleştirebilir. Her türlü kötülüğün anası olan alkollü içkileri kullanmak haramdır.
KUMAR OYNAMAK
Kumar oynamak haramdır. Toplumu derinden sarsan, aile hayatını yok eden ve emeksiz kazancı ve de her türlü kötülüğün girişimcisi ve nedeni olan kumar sosyolojik ve patolojik hastalıktır. Kumarın kişiye, aileye ve tüm topluma büyük zararları vardır. Boşanmalara, akıl ve ruh hastalıklarına neden olmak suretiyle insanın dengesiz bir hayat yaşamasına neden olur. Her türlü kayıt dışı ve illegal yapılanmalara neden olan kumarla insan saygınlığını ve güzel yaşayışını kaybeder, şeytanın elinde oyuncak olur. Kumardan uzak olabilmek için düşüncesinden, yerlerinden ve kumar oynanan sitelerden ve kumarı çağrıştıran her şeyden uzak olunmalıdır. Kumarın kaybedeni insanlıktır ve kazananı yoktur.
SİGARA İÇMEK
Zehirli madde olan tütünün ince kağıt içine sıkıştırıp, sarılmış halidir, nargile ise tütünün, ziftinin ve her türlü zararlısının suyla içe çekerek bir çok hastalığa yakalanmanın ismidir. Akciğer hastalıklarının %82’i, kalp-damar hastalıklarının %21’i ve felçlerin %18’i sigaradan kaynaklanmadır. Sigara içmek, hem keseye ve hem bedene zararlıdır. Çevreye, ekonomiye ve diğer alanlara verdiği zarar hesaplandığında sigara içmeyi savunmanın hiçbir gerekçesi olmadığı ortadadır. Aniden ve kararlı bir şekilde sigara içmenin bırakılarak terk edilmesi önem arz etmektedir. Çünkü zararın neresinden dönülürse kardır. Tüm zararlı alışkanlıklardan kesin tavır ortaya koyarak ve kararlı bir şekilde irademizde terk etmemiz mümkündür. Terk edemeyenlerin bağımlılık tedavi merkezlerine müracaat etmeleri önem arz etmektedir.
UYUŞTURUCU BAĞIMLILIĞI
Uyuşturucu maddeler, akıl ve ruh sağlığının en büyük düşmanıdır. Delilik, erken bunama, sayıklama, halüsinasyon, şek, şüphe, evham, iktidarsızlık, kangren ve kan pıhtılaşması gibi pek çok hastalığa neden olan uyuşturucu maddelerden uzaklaşarak sağlıklı ve mutlu hayat yaşayarak ömrümüzü bereketlendirmenin yolu açıktır. Her türlü uyuşturucudan uzak durmak ona bağımlılıktan bizleri kurtaracaktır. Uyuşturucu maddeleri kullanmak ta haramdır. Uyuşturucu maddeler, esrar, kokain, bonzai, eroin afyon ve türevleri gibi maddelerdir.
DEĞERLENDİRME VE SONUÇ
Rabbimiz insanoğlunu en güzel bir şekilde yaratmış ve sorumlu tutmuş ve de kendi varlığından haberdar etmiş; iyiyi, kötüyü; hakkı, batılı; helali, haramı Hz. Muhammed (S.A.V.)’i ve Kur’an-ı Kerim’i göndererek ve İslam Dini’ni son din olarak tebliğ ederek öğretmiştir. Kötü ve insanoğlunu tehdit eden zararlı alışkanlıklarla mücadele edilmesini beyan etmiştir. Ferdi, ailevi ve toplumsal olarak her türlü kötülükle ve haramlarla ve zararlarla topyekün mücadele etmek önem arz etmektedir. Yeşilay zararlı ve kötü alışkanlıklarla mücadele için kurulmuştur. Yeşilay’a herkes her türlü desteği vermelidir. Faaliyetlerine ve etkinliklerine katılıp yardımcı olmalıdır. Özellikle çocukluk ve gençlik çağında olan yarınımızın teminatı ve umudu olan kardeşlerimize sahip çıkarak onların kötü ve zararlı alışkanlıklardan uzaklaşmasını temin etmeliyiz. Bağımlılık zararlı olan maddelere olan kötü huydur. Sadakat ve bağlılık ise, iyi ahlaktır. Bağımlı olan kardeşlerimize de yardımcı olmak gerekir ki, onları bu kötü durumlarından kurtarabilelim, onları hem maddi ve hem de manevi olarak tedavi ettirebilelim. Rabbimiz bu konuda Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurmaktadır: “Ey iman edenler! İçki, kumar, dikili taşlar, fal okları şeytan işi iğrenç şeylerden ibarettir. Bunlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz. Şüphesiz şeytan içki ve kumar yoluyla aranıza düşmanlık ve kin sokmak, sizi Allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık vazgeçtiniz değil mi?” (el-Maide,5/90-91). Evet her insan, hayatını en güzel bir şekilde yaşamak ister ve bu uğurda gayret gösterir. İnsanın kendine hangi şeyin zararlı ve hangisinin de yararlı olduğunu bilmesi, hayatını güzelce yaşamasında kendisine yardımcı olur. Bilindiği gibi Selçuklular ve Eyyubiler dönemlerinde siyasi suikastlara imza atan ve esrar kullanan ve beyinleri yıkanan Haşhaşiyyun gibi gizli ve karanlık işlerle meşgul olan gruplar vardır. Her zaman her yerde hak ile batıl mücadelesi devam etmektedir ve kıyamete kadar da devam edecektir. Hak her zaman galip gelecektir, batıl yok olmaya mahkumdur. Saygıdeğer okuyucularım! Sizleri en kalbi dileklerimle selamlıyorum ve Allah’a emanet ediyorum efendim.
BİR AYET-İ KERİME
“Sana içkiyi, ve kumarı soruyorlar. De ki: Bu ikisinde insanlar için büyük zarar ve bazı faydalar vardır, zararları da faydalarından büyüktür. Sana ne infak edeceklerini de soruyorlar. Deki: İhtiyaç fazlasını. Allah sizin için ayetlerini işte böyle açıklıyor ki düşünesiniz.” (el-Bakara, 2/219).
BİR HADİS-İ ŞERİF
“Çoğu sarhoş edenin azı da haramdır.” (Ebu Davud, “Eşribe” 5)
BİR DUA
Ya Rab! Bizleri her türlü zararlardan, ziyanlardan ve haramlardan koruyarak muhafaza eyle! Yap dediklerini yapmayı ve yapma dediklerinden uzaklaşarak korunmayı bizlere ihsan eyle! Bizleri maddi-manevi ve bildiğimiz-bilmediğimiz ve de arazi-semavi her türlü felaketlerden ve de musibetlerden koru! Bizlerden razı ve memnun ol! Bizleri her iki cihanda mutlu, huzurlu ve bahtiyar eyle!.
BİR FETVA
Alkollü içkilerin azı da çoğu da haramdır. Uyuşturucu maddeleri kullanmak haramdır. Kumar, şans oyunları ve her türlü hile ve desiseyle elde edilen gayri meşru kazançlar haramdır. İnsanın sağlığına, bedenine ve maneviyatına zarar veren şeyler haramdır. İnsan kendi eliyle kendisini tehlikeye atmamalıdır. İnsan, insana faydalı ve yararlı olmalıdır. İnsan kendini her türlü kötü ve zararlı alışkanlıklardan kendini koruma hususunda gayret göstermelidir.