“Kütahya Sağlık Kenti Olabilir”

KSBÜ'nün Kütahya için öneminden ve faaliyetlerinden bahseden KSBÜ Rektörü Prof. Dr. Vural Kavuncu Yoncalı için yapmış oldukları proje hakkında da bilgilendirmelerde bulundu. 

 

●“Kütahya için çalışıyoruz.”
KSBÜ olarak Kütahya'nın refahına katkıda bulunmayı kendilerine misyon edindiklerini söyleyen Kavuncu, sağlık temalı bir üniversite olarak, özellikle de termal turizm alanında Kütahya'nın potansiyelini, fırsatlarını ürüne çevirmek ve bu alanda bir yol aşmak adına çalışmalarının olduğunu belirtti.  

 

●“Termal Kaplıcalardan yeteri kadar yararlanılamıyor”
Kavuncu sözlerini; “Biliyorsunuz; doğal, tarihi zenginliklerinin yanı sıra zengin sıcak su kaynakları itibarıyla da Türkiye de en çok tescilli kaplıca merkezine sahip olan ildir Kütahya. Fakat geleneksel kullanımdan ziyade daha yüksek gelir getirecek duruma gelemediği içinde yeterli derece yararlanılamıyor. 

 

●“Termal Sağlık Turizm denince akla sadece hasta olan insanların tedavisi gelmemeli”
Termal sağlık turizmi denince sadece hasta olan insanların tedavisini anlamamak gerekiyor. Termal sağlık turizmi; sağlıklı insanların sağlığını geliştirmeleri ve daha iyi, daha kaliteli yaşamaları için bir uygulamalardır. Örneğin, son dönemlerde model olan bazı akımlar; yoga, pilates, kilo kaybı kontrolü, stres kontrolü, zihinsel arınma uygulamaları, yürüyüşler… Hatta kişisel bakım, güzellik, cilt bakım uygulamaları, tıbbi kozmetik… Bunlar çok büyük bir ekonomiye sahip dünyada. 

 

●“Yoncalı için bir fizibilite projesi oluşturduk.”
Bizde ise bu kültür çok yok. Tamamlayıcı tıp, bitkisel tedavi uygulamaları, fitoterapi, aromaterapi gibi ki ülkelerde bunlara özgü klinikler olmaya başladı. Bizde, bu çalışmalarla ilgili eskiden beri olan birikimimizle Kütahya'nın gelişim yerleri ilgili bir projeksiyon ortaya koyduk. Bu projeksiyon sadece bir bölgeye ait de değil. Yoncalı'nın, Ilıca'nın, Tavşanlı Göbel'in, Simav Eynal'ın, Emet'in, Gediz'in hepsinin ayrı bir özelliği var. Hepsine bir misyon yükledik. Daha sonrasında iyi uygulama örneği olması için Yoncalı özelinde bir proje oluşturduk. Yakın zamanda Zafer Kalkınma Ajansı'yla bir fizibilite projesini tamamladık. Bende bizzat öncülük yaptım. 

 

●“Türkiye'de kaplıca bölgesine yapılan Kütahya dışında bir proje yok.”
Neden Yoncalı? Çünkü en hazır durumda olan, Türkiye'de avantajlı durumda olduğumuz başka hiçbir ile nasip olmayan müstakil bir şehir rehabilitasyon hastanesi yapılıyor. Türkiye'de şehir rehabilitasyon hastaneleri yapılıyor. Ama böyle müstakil olarak bir kaplıca bölgesine yapılan Kütahya dışında bir proje yok. Bu proje yeni bir çekim alanı oluşturacak. Bu iş bir otelde ya da bir hastanede yapılan bir iş değil. Şehirde yapılıyor yani çevresi ile birlikte. Şehir aslında tedavi şehri, kür şehri sağlık şehri oluyor. O şehir içine girdiğiniz andan itibaren insanlara farklı bir amaçla buraya geldiğini hissettiriyor.

 

●“Fizibilite projemizi bir kür merkezi projesi olarak yaptık.”
Kür şehri olabilmenin değişik öğeleri vardır. Ancak bir anahtar öğesi vardır o da kür merkezi. Bizde fizibilite projemizi bir “kür merkezi projesi” olarak yaptık. Bir yatırımcı firma yatırım yapmadan evvel ekonomik olarak finansal müşavirlik hizmeti alır, yatırım fizibilitesi yaptırır. Biz Yoncalı'da şu an da bir kür merkezinin fizibilitesini hazırladık. Yani bugün yatırımcı bir firmanın ücretle yapacağı bir şeyi onlara şu an hazır döküm olarak veriyoruz. 

 

●“Sağlık Bilimleri Üniversitesi olarak destek verebiliriz.”
Nedir bu? Bu kür merkezi nedir, ne kadara mal olur, hangi öğeler olmalı, öğeler nasıl işlemeli, gideri nedir, gelir olması için nasıl profil gerekir bu soruların cevapları da yer alıyor bu fizibilite projemizde. Çok önemli. Ayrıca bununla da kalmadık. Biz burada üniversite olarak belki otel, klinik yapacak durumda değiliz ama bunu yapan yatırımcılara çeşitli sağlık hizmetlerini yan desteklerle birlikte ve eleman desteği ile birlikte önemli destekler verebiliriz. 
 

●“Kür merkezi fizibilite projemizi görücüye çıkarttık.” 
Buradan da önce Kütahyalı yatırımcılarımıza çağrı yapmak istiyorum, tabi bu projemizi diğer turizm yatırımcılarımızla ve sağlıkçılarımızla da konuşacağız. Kütahya'da genelde bir risk ve yatırım anlamındaki düşünceler zayıf kalıyor ama niyeti olanların dinlemesine ihtiyaç var aslında anlatacağız. Ben bir yatırımcı bulabileceğimizi düşünüyorum. Bu kür merkezi ve fizik tedavi hastanesi le birlikte burada oluşacak cazip alanda sonra Yoncalı'nın artık bir şehir olarak şekillenmesi lazım. 

Mustafa İça başkanımız döneminde burada bir imar planını birlikte çalışarak yapmıştık, şu an da bu geçerli ancak güncellenmesi gerekiyor. Arazi mülkiyet sorunları var. Bunun la ilgili problemleri ve atılması gereken adımları da bir brifing şeklinde sayın valimizin, sayın belediye başkanımızın ve il özel idaremizin huzurunda onlara anlattım. Herkes bu konuda hemfikir ama bununla ilgili artık adım atılmasını bekliyoruz. 

 

●“Rastgele yapmayalım planı bilelim.”
Yoncalı'da bu anahtar yapılacak hastanenin ve diğer öğelerin değer bulması, buranın bir kür şehrine doğru dönmesi, uluslararası sağlık turizmi ağına girerek yurt dışından da döviz getiren insanların buraya gelmesi için şehir adımının atılması lazım. Burada herkes iyi niyetli. Birtakım çalışmalar yapılıyor. Örn. İl özel idaresi tarafından spor tesisleri yapılıyor. Yarın park yapılabilir belediye tarafından. Biz şunu diyoruz; bunları iyi niyetlide olsa rastgele yapmayalım planı bilelim. Nerenin park, nerenin yürüme alanı olacağını, nerenin konaklama, nerenin sağlık tesisi olacağını… Bir plan çıkartalım. Daha sonra bu plan üzerinde imkânlara göre; peyderpey fırsat bulunur, örnek veriyorum; bu sene spor tesisi yapılır, gelecek sene parklar yapılır, sonra gölet yapılır… Bunları da bir plan çerçevesinde yapalım diye söylüyoruz ama henüz elimizde bir plan yok. Bunun bir an önce yapılması lazım.

 

●“Türkiye'nin gelişim planı içerisinde Kütahya bir sağlık kenti olabilir.”
Üniversite olarak Yoncalı'da bir sağlık turizmin başlatılmasını istiyoruz. Tabi bunu söylerken ılıca var, Simav var vs. diyorlar… Her değerimizle ilgili bir gelişim planımız var. Olayın tetiklemesi ve başlaması gerekiyor. İyi bir örneğin olması gerekiyor. Yoksa bugün Murat Dağı için, Ilıca, Simav, Göbel, Emet… Hepsi içinde ayrı çalışmalarımız var. Hepsi gelişebilir ve Türkiye'nin gelişim planı içerisinde Kütahya bir sağlık kenti olabilir.” diyerek sonlandırdı.