KÜÇÜK ESNAF ÖLÜYOR!
KÜÇÜK ESNAF ÖLÜYOR!
Mobilya üretimi yapan yerel firmaların hammadde sıkıntılarını, hammadde de anlık yaşanan artışların yerel mobilya üreticilerine nasıl yansıdığını sorduk.
2021 yılında özellikle malzeme üreten fabrikalardan bayilere malzeme gelmediğini belirten mobilya üreticileri; ham maddenin azalmasından, ihracaatın artmasından dolayı fabrikaların malzeme vermediğini ve tedarikte zorlandıklarını dile getirdi. Gelen malzemelerde de üst üste fiyat tarifelerinin arttırılarak kendilerine yansıtıldığını ifade eden üreticiler; “bu durumda müşterilerimize verdiğimiz metrekare fiyatlarımıza, işçiliğimize yansıyor.” dediler.
YENİ ZAMLARDA GELECEK
Geçen sene nisan ayında bir tabaka suntayı 220 TL’ye aldığını söyleyen üreticiler; “bir tabaka sunta bugün 550-600 TL civarında. Ve önümüzdeki günlerde yeni zam bekleniyor. Bu sadece bir malzemenin artan fiyatı.” dediler.
ÖNÜMÜZÜ GÖREMİYORUZ
Faaliyetlerinin Mart ayı sonunda başladığını ve artık hammadde fiyat artışlarından dolayı bağlantı yapamadıklarını, müşteriye fiyat veremediklerini dile getiren üreticiler; “Önümüzü göremiyoruz.” diyor.
İKİ GÜN İÇERİSİNDE FİYAT ARTTI
“Örnek verelim: geçen hafta salı günü malzemeciye kullandığımız rayların fiyatlarını sorduk. Geçen sene 151 TL’ye almıştık. Tam net fiyat veremediklerini 320 ila 350 TL arası hesap edebilirsiniz dedi. Bu rakama göre fiyat çıkarttık müşteriye. Perşembe günü müşteriyle konuşurken malzemeci mesaj gönderdi; savaştan dolayı verdikleri fiyatın geçersiz olduğunu söyledi. İki gün içerisinde yani bu artış düşünebiliyor musunuz?” diye isyan eden mobilya üreticileri, bu şekilde devam ederse küçük esnaf biteceğini belirterek destek beklediklerini ifade ediyorlar.
ZARARIMIZI KİM KARŞILAYACAK?
Ani fiyat artışlarının kendilerine verdiği zararı anlatan üreticiler; “Müteahhit geldi. Fiyatlarımızı verdik. Bir hafta içerisinde cam, alüminyum, sunta, mebran dediğimiz kapaklar vardır bunların tümüne zam geldi? E biz fiyat verdik… Bizim zararımızı kim karşılayacak?” diyerek yetkililere sesleniyor.
KÜÇÜK ESNAF ÖLÜYOR
Görüşme sağladığımız üreticiler, küçük esnafın tükendiğini belirtirken; “Benzin-mazot zaten yükseldi, elektriğe doğal gaza zam geldi, hammadde deseniz sürekli artıyor… Vergimizi veriyoruz, çalışanlarımızın maaşlarını ödüyoruz, iş yerinin giderlerini karşılıyoruz, kendi bağkurlarımızı yatırıyoruz, çalışanlarımızın SGK larını ödüyoruz. Kazancımız yüzde 20 ye düştü.” Şeklinde konuştular.
HAMMADDE FİYAT ARTIŞLARI VE ZAMLAR KÂRIMIZI OLDUĞU GİBİ GÖTÜRÜYOR, EKSİYE DÜŞÜYORUZ
Müşteriye günlük fiyat verdiklerini söyleyen mobilya üreticileri, zamlar ve hammadde fiyatlarının sürekli arttığından dolayı bir hafta sonra gelirse aynı fiyatın geçerli olmadığını böyle olunca da müşteri kaybettiklerini ifade ediyorlar.
FALİYET YAPMADAN AYLIK MASRAFIMIZ 40 BİN TL
Bir üretici ise kendi firmasından örnek sunarak; “Bizler artık bu fiyatlara bile razı olur hale geldik. Yeter ki artmasın ve artık istikrar olsun. Bizim firmamızın faaliyet olmadan aylık gideri 40 bin TL. Çalışanlarımızın maaşları ve SGK’ları, vergiler, işyerinin doğalgaz, su, elektrik giderleri, bağkurlarımız var sadece bu giderlerin içerisinde.” dedi.
BİZ DERTLİYİZ, VATANDAŞTA DERTLİ
Vatandaşı da düşündüklerini belirten üreticiler; “geçen sene 15 bin TL’ye yaptığımız mutfağın bugün maliyeti 35-40 bin TL. Kâr yok. Bizim kazancımız yükselmiyor, düşüyor. Vatandaşı da düşünmek zorundayız. Nereye kadar bu devam edecek, bilemiyoruz.” diyor.
FASONLARDAN ŞİKAYETÇİYİZ!
En büyük dertlerinden bir tanesinin de fason üretim yapanların olduğunu dile getiren mobilya üreticileri; “Mesleğin sadece çıraklığını yapmış, evinin altında mobilya yapıyor. Kaçak! Aslında işi var. Ek iş olarak yapıyor. Akşamdan akşama evinin altında, merdiven altı üretim yapıyor. Vergi vermiyor, fiş yok-makbuz yok. Fatura yok, maliyeye kaydı yok, oda kaydı yok, gider yok!” Diyerek şikayetlerini yetkililere sunuyor ve denetimlerin arttırılmasını, fason üretimlere destek sağlayan firmaların tespit edilmesini ve gereken işlemlerin yapılmasını yetkili makam ve kişilerden talep ediyor.